Biografi

Ann-Mette Elten

Hun trådte sine musikalske barnesko i Frelsens Hær, slog igennem i 1987 og indspillede i 2012 sit første klassiske album. I alt har hun solgt 1 million album fordelt på 20 udgivelser dels som solist og dels med På Slaget 12.

Ann-Mette Elten er født i 1956 i Aalborg. Som 12-årig kom hun, via en veninde, med i Frelsens Hær, hvor hun trådte sine musikalske barnesko og fik lov at synge i mange forskellige rammer – lige fra Aalborgs havneknejper til Tivolis Koncertsal i København.

På Slaget 12
Da Ann-Mette begyndte i gymnasiet, forlod hun Frelsens Hær. Efter sin studentereksamen bosatte hun sig i Aarhus for at læse kristendomskundskab og dansk på universitetet. I sin fritid modtog hun undervisning på Det jyske Musikkonservatorium og kom til at lægge stemme til både Det Jyske Kammerkor, Jysk Akademisk Kor og Det Danske Kammerkor. Sammen med komponisten og musikeren Niels Kirkegaard og tre andre musikere, dannede hun i 1985 bandet På Slaget 12, og sammen udgav de i 1986 deres debutalbum, som i begyndelsen af 1987 røg til tops på hitlisten. Dette skete takket været en sang, som blev et kæmpehit i Danmark, og som det ansete amerikanske musiktidsskrift Billboard kårede som “Europas bedste nationale hit i 1987”, nemlig “Hjem til Århus”. Med tiden er det blevet til 13 album med På Slaget 12.

Solodebut
Sin debut i eget navn fik Ann-Mette i 1999 med “Refrain”, med personlige favoritter blandt 60’ernes Giro 413-klassikere i nye anderledes arrangementer. Albummet, der har solgt over 85.000 eksemplarer, indeholder blandt andet sange som “Hele ugen alene” og “Tak for alle kyssene”. Med på albummet er også sangen ”Kuling fra nordvest”, som Ann-Mette fik lejlighed til at indsynge med sit barndoms-idol, Otto Brandenburg. Sangen, der er skrevet af Lotte Svendsen og Jens Brygmann, var titelsang til filmen ”Bornholms Stemme”.
Hvor “Refrain” indeholdt musik, skabt i hendes forældres tid, bestod efterfølgeren “Hot Hot”, der kom året efter, især af musik fra hendes bedsteforældres tid. Albummet, med musik udelukkende skrevet af Kai Normann Andersen, var en hyldest til komponisten i anledningen af dennes 100-års dag.

Let’s Dance
I februar 2002 udsendte Ann-Mette sammen med På Slaget 12 albummet “Let’s Dance” bestående af gamle 60’er hits, som havde gjort indtryk på hende og bandet gennem opvæksten og ungdommen i 1960’erne. Albummet blev en stor succes med 115.000 solgte eksemplarer. Let’s Dance 2 og 3 udkom i henholdsvis november 2002 og juni 2003 – altså tre album-udgivelser på under halvandet år. De tre Let’s Dance album solgte tilsammen 280.000 eksemplarer og sammen med “Let’s Dance 4”, der kom i 2006, er Let’s Dance-serien i dag nået op på over 350.000 solgte eksemplarer. Succesen med Let’s Dance-udgivelserne førte også til stor turné-aktivitet i årene efter, og i 2004 udsendte bandet “På Slaget 12 spiller På Slaget 12”, der som navnet antyder, blandt andet rummer genindspilninger af nogle af bandets gamle sange.

Nye sange fra danske sangskrivere
I 2005 kontaktede Anne Linnet Ann-Mette, hvilket førte til, at hun begyndte at arbejde på albummet “Solo” med helt nye sange skrevet af en række af landets bedste sangskrivere – udover Anne Linnet, var det blandt andet Nanna Lüders, Anne Dorte Michelsen og Elisabeth. Albummet blev udgivet i begyndelsen af 2006 og høstede store anmelderroser.

Vær velkommen
I december 2007 udgav Ann-Mette albummet “Vær velkommen” med helt nye og markante fortolkninger af nogle af hendes favoritter blandt de danske salmer. Endnu engang fik Ann-Mette flotte anmeldelser, og udgivelsen af Vær velkommen blev startskuddet til det, der i dag stadig optager Ann-Mette meget, nemlig kirkekoncerterne. I 2009 udgav Ann-Mette albummet “Close To You” med fortolkninger af en række store engelsksprogede ballader som “You’ve Lost That Lovin’ Feeling”, “Words” samt “Without You”, der her blev til en duet med Stig Rossen.

Klassisk debut
I årene før På Slaget 12 var Ann-Mette som korsanger med til at opføre flere store klassiske værker. Men selvom hun bevarede interessen for den klassiske musik i årene med På Slaget 12, var tanken om ligefrem at skulle udgive det selv, aldrig helt nærværende. Lige indtil foråret 2012 hvor pladeselskabet Sony Music blev klar over, at Ann-Mette kunne synge opera og foreslog, at hun tog til Prag for at indspille et album med Prag Philharmonikerne. Det blev til albummet “Adagio”, som udkom i november 2012 og indeholder nogle af de mest populære arier fra operaens verden. Det, at Ann-Mette kunne synge opera, var en overraskelse for mange og resulterede i et væld af positive reaktioner. I januar 2013 modtog Ann-Mette en guldplade for “Adagio”, som har solgt mere end 15.000 eksemplarer.

Kirkekoncerter og det første julealbum
I årene siden udgivelsen af salmealbummet “Vær velkommen” har Ann-Mette givet flere og flere kirkekoncerter. Især den årlige julekoncert har gjort, at november og december er årets travleste måneder. Dette inspirerede Ann Mette til i 2019 at indspille sit første egentlige julealbum, “Sange til jul” med sine yndlingsjulesalmer i helt egne udgaver.

“Sange til jul” er Ann-Mettes syvende soloalbum, og som solist og sammen med På Slaget 12 har hun ialt udgivet 20 album med et samlet salg på over 1 million eksemplarer.